oko nad pozorkou
pozorka

Studie řeší novostavbu rodinného domu ve stopě stávajícího stavení.

Původní soubor staveb (dům, stodola, sklepy ve svahu a přístřešek u komunikace) formuje ve svém středu chráněný prostor dvora.

Jedná se o klasické řešení samostatné selské usedlosti v kopcovitém terénu Šumavy.

Celkové hmotové řešení je pro danou situaci výborné, proto zachováváme maximum možného (stodola, sklepy) a doplňujeme nové objekty (dům, přístřešek pro parkování) přesně ve stopě stávajících objektů.

Z klasického stavení, které na přání investora nahrazujeme novostavbou, čerpáme inspiraci nejen v podobě vývoje dispozice tradičního selského stavení, ale rovněž i v pojetí fasád a dalších dílčích prvků.

Novostavba ale zároveň pravdivě přiznává dobu svého vzniku a nesnaží se o vytváření kulisy původního stavení, která by již nebyla pravdivá.

Za použití běžných soudobých materiálů pro novostavby s lepší izolační vlastností je možné si dovolit velkorysejší plochy prosklení zejména západním směrem do otevřeného údolí v okolí Čachrova.

Stejným směrem je orientován i panoramatický vikýř ve druhém nadzemním podlaží, který poskytne nejcennější výhledy z pokojů a galerie a zajistí optimální světelné podmínky v každém ročním období.

Fasády stávajícího domu tvoří převážně bílá omítka, která byla doplněna zdobením v podobě modrého lemování štítu a šambrán oken.

S tímto signifikantním prvkem pracujeme dále v návrhu  bez prvoplánového kopírování – jedná se o volné přenesení inspirace do podoby modrých dřevěných okenic,

které poskytnou ochranu proti přehřívání a zabezpečení objektu v době nepřítomnosti.

Jižní štít dále volně pracuje s motivem kruhového okna stávajícího domu, které se nově stává velkorysou rozetou přivádějící jižní světlo do hlavní obytné části a současně průzorem do krajiny z galerie nad obývací částí.

Dispozice rodinného domu ctí tradiční uspořádání selského stavení s umístěním „černé kuchyně“ přímo proti vstupu ze síně s přidanou hodnotou průhledu do údolí,

jižním směrem ze síně vstupujeme do hlavní obytné části (původní jizba / světnice), kde se nachází obývací pokoj a jídelna.

Tyto dvě místnosti společně s prostorem kuchyně tvoří jeden propojený celek, který je vhodně zónován pouze využitím dominantního centrálního otopného tělesa – pece / krbu.

Západním směrem navrhujeme krytou pavlač, která dále umocní propojení interiéru s ovocným sadem a panoramaty údolí.

Severním směrem ze síně vstupujeme do soukromé části (původní komora), která ukrývá ložnici, šatnu, kouplenu, WC, technické zázemí a možný průchod do patra a části původní stodoly a sklepa.

V patře se nachází dva pokoje se šatnou a hygienickým zázemím a galerie nad hlavní obytnou částí, která může sloužit jako pracovna a místo příležitostného noclehu.

Ze stávající stodoly se může vhodnou nenákladnou úpravou stát chráněný přístřešek pro umístění letní kuchyně a krytého posezení.

oko nad pozorkou